Spelregels

 

Een wedstrijd duurt 20 minuten, bestaand uit twee periodes van elk 10 minuten, er is een rust van 3 minuten tussen iedere periode. Iedere spelleider mag 1 time-out vragen van ieder 30 seconden per helft.

Een Horseball ploeg bestaat uit 6 ruiters en 6 paarden, 4 op het veld en 2 in reserve langs de spellijn. Na de bal tenminste driemaal te hebben overgespeeld aan drie verschillende spelers van dezelfde ploeg mag men proberen een doelpunt te scoren. De doelen staan in de hoogte aan korte zijde van een rechthoekig veld (minimum 60mx20m). De ploeg die de meeste doelpunten gescoord heeft wint de wedstrijd.

De bal is voorzien van 6 lederen handvaten die het oprapen, zonder een voet op de grond te zetten, en het afpakken uit de handen van de tegenstander toelaat. De speler moet absoluut in beweging zijn om de bal te mogen oprapen en hij mag hem niet langer in handen houden dan 10 seconden.

Een scheidsrechter te paard (op het veld) en een scheidsrechter op de stoel (aan de inworplijn) zijn per radio met elkaar verbonden en zorgen ervoor dat het reglement strict nageleeft wordt zodat de wedstrijd loyaal en in veiligheid kan verlopen. Horseball is een zeer fysieke sport zowel voor het paard als voor de ruiter en vergt dus veel “fair-play” van de spelers. De fouten worden gesanctioneerd door penaliteiten, van P1 (de belang-rijkste) tot P3. De scheidsrechter kan ook een speler straffen met een gele of rode kaart.

 

Wat is Horseball..

 

Horseball is een teamsport die de klassieke pony- en paardensportdisicplines wel wat ondersteboven heeft gegooid door er een nieuwe mentaliteit in te brengen. Deze mentaliteit van samenspel en plezier in combinatie met snelheid en lenigheid maken horseball tot een spectaculaire en spannende ruitersport. Het wordt gespeeld door jongens en meisjes, mannen en vrouwen en ook gemengde teams.

Deze discipline werd in de eerste plaats geïnspireerd door de basketbal, waarin men de handigheid en de snelheid van de balbeweging terugvindt, vervolgens door de rugby voor de hartstocht en zijn passenspel en tenslotte door de voltige voor het evenwicht en de lenigheid van deze discipline. De tradities van de ruitersport zijn overal aanwezig, zowel in de voorstelling, het respect voor de tegenstander als bij de dressuur en de zorg besteed aan de paarden.

Zijn origine dateert van Gengis Khan en was gekend onder de naam “Bozkaschi”. Het spel Horseball werd voor het eerst gespeeld in Frankrijk waar deze sport onmiddellijk een toenemende interesse opwekte zowel bij de ruiters als bij het publiek … Hierdoor ontwikkelde deze sport zich snel in heel Europa en werden er nationale kampioenschappen georganiseerd. Tot op heden nemen 8 landen deel aan de Europese kampioenschappen. Deze landen beschikken over vaste en gestructureerde Horseball activiteiten en zijn meestal aangesloten bij hun nationale federatie voor ruitersport : Duitsland / Oostenrijk / België / Spanje / Frankrijk / Groot-Brittannië / Italië / Portugal / Nederland.

Het reglement van deze discipline is rechtmatig en streng met respect voor het paard en ruiter en is zodanig opgesteld dat men aan de spelers en hun paarden een maximum aan veiligheid kan waarborgen .

 

 

Deze tekst over het spel is overgenomen van www.horseball.nl